Keresés ebben a blogban

2012. április 2., hétfő

Lemondott Schmitt Pál köztársasági elnök

      Schmitt Pál plágiumára, ráment a SOTE rektorának állása, ám ez legfeljebb Schmitt számára jelenthetett némi erkölcsi elégtételt, miután pár nappal korábban Tulassay Tivadar rektor jelentette be Schmitt Pál doktori címének megvonását. A SOTE helyes döntést hozott, amikor az egyetem vizsgálóbizottsága által bebizonyított plágium tényéből, ők már lemerték vonni a megfelelő következtetést és visszavonták a kisdoktori címet. Az ötfős vizsgálóbizottság tagjai ugyanakkor a köztársasági elnök felelősségét még igyekezték Schmitt tanáraira hárítani.

       A kormánypártok részéről a Fidesz még a szenátusi döntés előtt kinyilvánította, hogy lezártnak tekinti az ügyet. A KDNP valóságos erkölcsi elégtételként beszélt a szenátus döntéséről, ahogyan Schmitt Pál is az MTI-nek adott interjújában . Schmitt Pál elfogultságát és politikai nézetei által behatárolt gondolkodásmódját jellemzi, hogy teljesen ellentétes következtetéseket vont le az egyetemi vizsgálóbizottságnak az ügyben hozott megállapításaiból, mint egy nappal később az egyetem szenátusa. Az erkölcsi elégtétel illúziójának rózsaszín ködébe azonban csak egy röpke napig burkolózhatott Schmitt, miután az egyetem doktori tanácsa 2012. március 29-én 18-2 arányban visszavonta kisdoktori címét. A tudományos fokozat megvonását követően, az üggyel kapcsolatban az előző nap folyamán elhangzott kormánypárti és elnöki nyilatkozatok, már pont az ellentétes jelentéstartammal bírtak, a körülmények megváltozásának következtében. Az „erkölcsi elégtétel” vagy, hogy a „jog ugyanúgy vonatkozik az állam első polgárára is”, egy nappal később, amikor a címet már megvonták Schmittől, már teljesen más értelmet nyertek, mint amikor elhangzottak. A Schmitt-ügyben tett kormánypárti nyilatkozatok elhamarkodottak és elbizakodottak voltak. Miután azonban a körülmények jelentősen megváltoztak a szenátus döntését követően, indokolt lett volna újabb állásfoglalás az üggyel kapcsolatban a Fidesz, és a KDNP részéről, korábbi nyilatkozatuk fényében. Schmitt Pál kisdoktori címének megvonása után azonban a frakciófegyelmet betartva senki sem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. A kormánypártok igyekeztek altatni az egyre nagyobbá dagadó botrányt.

Forrás: http://www.portfolio.hu/en/economy/hungary_president_stripped_of_degree_on_plagiarism_stays_in_office.24029.html

       Pénteken az M1-nek adott élő interjújában Schmitt Pál tagadta, hogy felmerült volna benne a lemondás gondolata. Az elnök egy magabiztos ember benyomását keltette a beszélgetés alatt, akit megsértettek becsületében. Megindító biográfiai részletek derültek ki Schmittről az interjúban. Megtudhattuk például, hogy édesanyjának tett fogadalma miatt ollózta össze a kisdoktoriját. Továbbá olyan technikatörténeti részletekbe is beavatott minket a köztársaság elnöke, hogy írógéppel írt szövegbe nem lehet hivatkozásokat gépelni. (Ebből következik, hogy a szövegben elhelyezett zárójeles hivatkozás is nyilván az utóbbi húsz év irodalmi vívmánya. – V. M.) A legfontosabb információ, ami az interjúban elhangzott, azonban mégis csak az volt, hogy Schmitt Pál nem mond le. Valami azonban mégis történhetett a hétvégén, aminek hatására a köztársasági elnök magabiztossága elillant és hétfői, parlament előtti felszólalásában mégis lemondott. A „sérthetetlen”  köztársasági elnök lemondása napjának reggelén, Orbán Viktor tett látogatást nála a Sándor-palotában . Schmitt Pál elsőként Orbán Viktorral akarta tudatni, hogy távozni szándékozik köztársasági elnöki posztjáról és döntésével kapcsolatban szerette volna a miniszterelnök véleményét is meghallgatni, mielőtt megteszi a bejelentést.

       Ugyanazon az estén, amikor Schmitt Pál az MTV-nek, Szalma Botond országgyűlési képviselő, a KDNP budapesti elnöke, az ATV-nek nyilatkozott , megtörve ezzel a hallgatást a kormánypárti oldalon. A keresztényi értékeket hangsúlyozva, a köztársasági elnök lemondása mellett érvelt a kereszténydemokrata parlamenti képviselő. A honatya a riporteri kérdésre reagálva ugyanakkor bizakodva jelentette ki, hogy lesznek követői a pártban, akik kiállnak a tízparancsolat, Ne Lopj! törvénye mellett, még a köztársaság elnökével szemben is. Szalma Botond kijelentésének következménye egy ellene megindított fegyelmi eljárás lett, ami akár a pártból való kizárásával is végződhet, szélsőséges esetben . Még ha kizárni ezért nem is fogják Szalmát a pártjából, Schmitt Pál plágiumügye ékeket vert a kormánypártokba is és egyre jobban kezdte feszíteni azokat. Ha az erősen devalválódott köztársasági elnöki tekintély nem is, Schmitt személyisége elbírta volna, hogy immár bizonyítottan tolvajként is játssza tovább a báb szerepét:. A kockázat azonban túl naggyá vált a kétharmados többségét megőrizni kívánó Fidesz számára ahhoz, hogy az elnök a helyén maradhasson.

      Schmitt Pál köztársasági elnökként hangoztatott egyik legfőbb célkitűzése, a magyar nyelv ápolása és fejlődése érdekében, azért látens módon mégis csak tett valamit. A magyar szókincs „plágium” szava egy újabb anagrammával, a „pálgium”, illetve a másolás szinonimáját jelentő, a "snittelés"-re alliteráló, „schmittelés” szavakkal bővült tevékenysége kapcsán. Nincs más hátra, mint hogy sok sikert kívánjunk a kisdoktori cím visszaperléséhez, és PhD-tanulmányaihoz Schmitt Pálnak, és utódjának, a remélhetőleg valóban csak ideiglenes köztársasági elnök Kövér Lászlónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése