Keresés ebben a blogban

2013. január 3., csütörtök

Itt a vízöntő kora?


A 2012. év különleges évnek számított. 2012. 12. havának 12. napján hatalmas koncertet rendeztek Londonban. Ennél több tizenkettes szám egymás után a naptárban utoljára 800 évvel ezelőtt fordult elő. Annak ellenére, hogy ennél több tizenkettes a dátumban csak valamikor 119 200 év múlva lesz, az emberek a 2012. december 21-ének mégis nagyobb jelentőséget tulajdonítottak. A maja naptár kiinduló dátuma (ie. 3114. augusztus 11.) egy 13 baktumból álló ciklus (5125 év) végét jelölte, amely a maja vallás szerint az emberi világ megteremtésével ért véget és vette kezdetét egy újabb hosszú ciklus, amelynek 13. baktuma ért véget 2012. december 21-én[1].

A Föld tengelyének ún. precessziós mozgása alapján beszélünk a 25 920 éves világév ciklusokról. A Föld tengelyére merőleges Ekliptika az ún. Tavaszpontban és az Őszpontban metszi az Égi Egyenlítőt. Ezen pontok az Égi Egyenlítő mentén vándorolva a zodiákus 12 jegyén (a csillagjegyek naptárban meghatározott sorrendjéhez képest fordított irányban) haladnak keresztül. A Nap tehát 25 920 évenként kel fel pontosan ugyanott az emberekre letekintő égbolton. A Tavaszpont tehát egy világév alatt ér körbe a 12 csillagjegyen, ami azt jelenti, hogy az egy világhónapnak (2160 év) megfelelő csillagjegy 30 foknak felel meg. Az indiai asztrológia (djotis) az Ekliptika és az Égi Egyenlítő metszéspontját figyelmen kívül hagyó, ún. sziderikus zodiákust használ, amelynél az Ekliptika kezdetét mindig az ég egy adott pontja jelöli ki[2]. A két zodiákus összevetése alapján az új világhónap kezdete az a pillanat, amikor a tropikus zodiákus nulladik foka elhagyja a sziderikus zodiákus újabb harmincadik fokát. A vízöntő korának csillagászati kezdete, a két zodiákus találkozása alapján, valamikor 2360 után fog bekövetkezni[3]. Az asztrológusok általában a zodiákusok első és utolsó három fokán való áthaladást (216+216 év) tartják a világhónapok közti átmeneti időszaknak.

A napéjegyenlőség vonal (Ekliptika).
Kép forrása: http://en.wikipedia.org/wiki/Zodiac#Precession_of_the_equinoxes

Vannak, akik a világhónapoknak a zsidó és a keresztény kultúrkörből kiindulva jelentőséget tulajdonítanak. Az emberi civilizáció kezdetén a Bika (Taurus) csillagképben kelt fel a nap. A bika tisztelete Kelettől-nyugatig, a Gilgames eposz égi bikájától kezdve, az egyiptomi Ápisz-bika kultuszán át egészen a mínoszi Kréta falain megörökített bikaugrásig bezárólag az első civilizációk vallásosságának, mitológiájának és kultúrájának egyaránt részét képezte. Ehhez az ősi, történelem előtti időkből eredő kultuszhoz nyúltak vissza a Sínai-hegy lábánál magukra hagyott izraeliták is. A tíz parancsolattal visszatérő Mózes dühét, a levitáknak az aranyborjút tisztelők körében végrehajtott mészárlása csillapította le. A bibliai történet tehát a régi és az új vallásosság összeütközésének egyik jelképes epizódját örökítette meg. A világhónapok határait természetesen nem lehet pontosan megfeleltetni egy adott történelmi kornak, de a párhuzamok azért árulkodóak lehetnek az ember gondolkodásmódjának változásával kapcsolatosan. A bika korát a bak kora váltotta fel. Az új korszak egyik első alakjának az istennel szövetséget kötő Ábrahámot is tekinthetjük, akit sok nép ősapjaként tisztel. A Mezopotámia északi részéről Egyiptomba érkező zsidók számára a birka volt az egyik legfontosabb haszon-, illetve áldozati állat, amely ezáltal, mind gazdasági, mind pedig vallásos szempontból kiemelkedő jelentőséggel bírt. A bibliai történet szerint kosszarvakból készült kürtöket fújva sikerült a zsidóknak ledönteniük a kánaánita Jerikó falait. Jézus személye, mint isten áldozati báránya egymaga testesítette meg az átmenetet a bak korából, a halak korába. A hal ókeresztény szimbóluma názáreti Jézusra utal. A halat jelentő korabeli (koiné) görög szó az ΙΧΘΥΣ (Iktisz), mint a Ἰησοῦς Χριστός Θεου Υἱός Σωτήρ (Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó) kifejezésből alkotott mozaikszó, a korai kereszténység egyik legfontosabb jelvénye lett.

Aquarius - John Flamsteed's Atlas Coelestis (1753)
Kép forrása: http://mexicanskies.com/constellations/aquarius.htm

A vízöntő kor kezdeti időpontja (a korábbi korszakváltásokhoz hasonlóan) eszmetörténeti szempontból valószínűleg meghatározhatatlan lesz. A halak korának maradványai még sokáig jelen lesznek az emberek tudatában és nem fognak egyik generációról a másikra eltűnni. A vízöntő korának beköszöntéig hátra levő évszázadokban egy mozgalmas időszak áll az emberiség előtt, amelyben a tudomány várhatóan végleg felülemelkedik majd a vallásos világnézeten. A technikai fejlődésben olyan jelentős áttörések fognak lezajlani ez idő alatt, amelyek képessé teszik majd az embert a világegyetem felfedezésére és meghódítására. A technika jelenlegi állása szerint azonban az emberiség új korszakba lépéséhez szükséges változások még el sem kezdődtek. Az emberiség továbbra is az atomkorban él és lényegében fosszilis energiahordozókra támaszkodva biztosítja gazdasági „fejlődését”. Miközben a tudományos áttörés szempontjából a nanotechnológia éppen csak születőben van, a mesterséges intelligencia megalkotása pedig még évekig eltarthat, az emberiség energiaéhségét fenntartható módon és korlátlanul kielégíteni hivatott technológiák (megújuló energiaforrások, fúziós erőművek) még szintén fejlesztés alatt állnak. Az űrtechnológia magasabb szintre emeléséhez (a Föld védelme az aszteroidák elől, fénysebességhez közeli sebességre képes hajtóművek) szükséges eszközök még elméletben sem léteznek.

           A tudomány hiányosságainak következtében jelenleg még túl nagy a bizonytalanság az emberekben, ezért eltérő vallásokat, filozófiákat és értékeket követve keresik az útjukat. Ahogy a fejlődéssel az emberiség képes lesz választ adni az őt kezdetektől foglalkoztató kérdésekre, képes lesz továbblépni az őt megosztó társadalmi, kulturális és politikai különbségeken. A tudományágak közti határok átjárhatóvá válásával párhuzamosan az embereket megosztó határvonalak is elmosódnak majd. Az új tudatra ébredt emberiségnek nem kell feltétlenül egy egységes kormány irányítása alatt állnia majd, de tudnia kell majd globális döntéseket hozni és a legszorosabban együttműködni túlélése és fejlődése érdekében. Ennek a kollektív felvilágosult szellemi szintnek az eléréséhez vezető út valószínűleg számos konfliktustól lesz terhes, amelyekre előre fel kell majd készülni, ezáltal elkerülve, hogy a vízöntő kora az emberiség utolsó korszakává váljon.



[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Mesoamerican_Long_Count_calendar
[2] http://idokod.extra.hu/htms/precessio.php?sender=main
[3] http://astro-calendar.com/shtml/Research/tropsidzodiacs2.shtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése