Keresés ebben a blogban

2013. január 10., csütörtök

100 éve született Richard Nixon


A Nixonok 1731-ben érkeztek meg Írországból Amerikába, ahol Delaware városában telepedtek le[1]. A család később Pennsylvaniába, majd 1853-ban Ohióba költözött. Samuel Brady Nixonnak, az unionisták hadseregében harcoló édesapja 1863. július harmadikán Gettysburgnél vesztette életét. Samuel pár hónappal apja halálát követően árván maradt, miután édesanyja is eltávozott az élők sorából. Samuelnek nem sikerült megtartania a családi birtokot, így az ohiói Richland közelében élő rokonaihoz költözött, ahol megismerte és hamarosan feleségül vette Sarah Ann Wadsworthöt. Samuel Brady Nixonnak és feleségének öt gyermeke született, akik közül a középső volt Francis Anthony. A tuberkulózisban szenvedő Sarah Annt 1886-ban 34 éves korában végleg legyőzte a kór. Samuel hamarosan újraházasodott. Francis nem ápolt jó viszonyt mostohaanyjával és tizenhét évesen visszaköltözött Ohióba, ahol a columbusi villamostársaságnál kezdett el dolgozni. Öt év alatt járművezetővé lépett elő, de miután munka közben fagyási sérüléseket szerzett kilépett a vállalattól és egy kollégájával együtt Kaliforniába kötözött a századfordulón. Francis hamarosan a columbusi villamosvezetők szakszervezetének ajánlásával a Long Beach és Whittier között közlekedő járat sofőrjeként kapott állást.  A metodistaként nevelkedett Francist, whittieri kvéker szállásadói elvitték templomukba, ahol egy Valentin napi ünnepségen találkozott Hannah Milhousszal, akivel 1908. június 2-án frigyre is lépett[2]. Francis a házasság előtt csatlakozott a kvéker felekezethez.

A négyéves Richard Nixon.
Kép forrása: http://www.alef.net/ALEFPeople/ALEFPeople.Asp?People=Presidents%20Young

Francis Anthony Nixon (1878-1956) és felesége Hannah Milhous Nixon (1885-1967) a legendás angol királyok után elnevezett fiaikat, Haroldot (1909-33), Richardot (1913-74), Donaldot (1914-87), Arthurt (1918-25) és Edwardot (1930-     ) Whittierben nevelték fel. Richard Milhous Nixon 1913. január 9-én a Kalifornia állambeli Yorba Linda kisvárosában látta meg a napvilágot. Édesanyjuk szeretetben, de távolságtartóan nevelte gyermekeit, miközben apjuk fáradságos mezőgazdasági munkával teremtette meg a megélhetést családja számára. Frank Nixon, aki szeretett a Bibliáról és a politikáról társalogni, a whittieri vasárnapi iskola egyik kedvelt tanára lett. Richard már anyja jóvoltából tudott olvasni, amikor 1919-ben megkezdte az általános iskolát Yorba Lindában. Anyja unszolására tanult meg Richard zongorázni is és bár kottát olvasni nem tudott, kivételes memóriájának segítségével sok klasszikus darabot képes volt eljátszani.  Richard jó képességeinek köszönhetően már második iskolaévében megkezdhette a harmadik osztályt. 1922-ben a yorba lindai családi citromültetvény eladása, majd egy töltőállomásra felvett kölcsön miatt megromlott a viszony Frank Nixon és apósa között, ami elmérgesítette a két família viszonyát. A gyerekek az új családi vállalkozásba is besegítettek szüleiknek. 1925. augusztus 10-én agyhártyagyulladás következtében meghalt Arthur, Frank és Hannah legkisebb fia[3].

Richard Nixon a főiskolai focicsapatban.
Kép forrása: http://chrismohney.tumblr.com/post/16014833028/richard-nixon-was-kind-of-a-young-gun-back-in

Richardot szülei a fullertoni középiskolába íratták be, mert nem szerették volna, hogy ő is olyan kicsapongó életet élő kamasszá váljon, mint a whittieri középiskolába járó idősebb bátyja. Haroldot 1927 áprilisában tuberkulózis gyanújával küldték haza Dwight Moody szeminarista táborából. 1930-ban Richard befejezte a középiskolát, de bátyja egyre romló egészségi állapota miatt szükség volt rá otthon, ezért a harvardi ösztöndíjat visszautasítva, a whittieri főiskolán kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Nixon főiskolás évei alatt a drámaórákon kamatoztatta középiskolás korában már szónokversenyeken megcsillogtatott retorikai képességeit. A focit sem hagyta abba, hála a dél-kaliforniai egyetem egykori játékosának, Newman edzőnek, aki Richard Nixon saját bevallása szerint apja után a legnagyobb hatással volt rá élete során. A legidősebb Nixon fivért 1933. március hetedikén, édesanyja negyvennyolcadik születésnapján, hat év küzdelem után ragadta el betegsége a családjától. 1934-ben, egy évvel bátyja halálát követően Richard végzett a whittieri főiskolán és a Duke Egyetem ösztöndíjas joghallgatójaként folytatta tovább tanulmányait, ahol 1937 júniusában szerzett diplomát. Miután az FBI-nál a költségvetési megszorítások miatt nem tudták alkalmazni, ügyvédként kezdett el dolgozni. 1938 januárjában a whittieri színjátszó csoport előadásában bemutatott Sötét torony című Kaufmann és Woollcott darabban játszva ismerkedett meg későbbi feleségével Thelma Ryannel. Richard 1940. június 21-én házasodott össze Pattel, akitől két lánya, Tricia (1946-     ) és Julie (1948-    ) született.


[1] Conrad Black: Richard M. Nixon: a life in full. Public Affairs, New York, 2007., p. 5.
[2] I. m., p. 8.
[3] I. m., p. 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése