Keresés ebben a blogban

2011. december 24., szombat

Karácsony propaganda

A Karácsony, a világ népességének harmadát kitevő, keresztény vallású közösségek legfontosabb ünnepe. A római ünnepek közül a karácsony a téli napforduló ünnepét váltotta fel megjelenésekor. Napjainkra a karácsonyt szinte a világ minden országában megünneplik a keresztény vallású családok. Minden évben több ezer keresztény zarándok érkezik Betlehembe, hogy megtekintse Jézus szülőhelyét. A Jeruzsálemtől délre, a fal túloldalán fekvő, mintegy 30 ezer lakosú palesztin városka legnagyobb bevétele természetesen a turizmusból származik. Számos arab keresztény népcsoportnak napjainkig bőven kijut az üldöztetésből és az erőszakból. Gondoljunk akár az egyik legrégebbi keresztény felekezet, az egyiptomi kopt keresztény egyház követőire, a világ legnagyobb kisebbségét kitevő kurdokra, vagy a Jézushoz köthető városokban koncentrálódó keresztény palesztinokra. A szír keresztények, vagy az iráni perzsa keresztények szenvedéseiről ugyanakkor alig kerül valami nyilvánosságra. Talán ezek a családok vágynak leginkább egy békés karácsonyi ünnepi ebédre.

                A keresztény világ legnagyobb részén ugyanakkor félelem nélkül és békében ünneplik a Karácsonyt. A fejlett országok szeretethiányos gyermekeinek többségét ilyenkor ajándékhegyekkel árasztják el szüleik, remélve, hogy a következő ünnepig elegendő elfoglaltságot tartogató ajándékkal sikerült ellátni őket. Mi más indokolná a méregdrága karácsonyi vásárokat, a bevásárlóközpontokban hömpölygő vásárló tömeget, ha nem az, hogy az emberek elidegenedtek egymástól és érzelmi hiányosságaikat, olyan anyagi javakkal igyekeznek leplezni, amelyek végső soron nem alkalmasak e feladat ellátására. Ennél fogva a nyugati fejlett gazdaságokban a Karácsony kiváló alkalom arra, hogy felpörgesse a fogyasztást és a bankok pénzkínálatát az év végén. Napok óta egyebet sem hallunk a karácsonyi hírekkel kapcsolatosan, hogy várhatóan aranyvasárnap lesz-e nagyobb forgalom, vagy ezüstvasárnap és, hogy bronzvasárnap többen voltak-e a boltokban, mint tavaly ilyenkor. Kétség kívül üzleti szempontból ez a legjövedelmezőbb ünnep az összes közül. Ezzel az ajándékvásárlási lázzal kapcsolatos legnagyobb (a makrogazdasági mellett immár „mikroerkölcsi”) pozitívum, azon adakozási volumen és hajlandóság, amelyet az előző évek rengeteg felesleges és megunt ajándéka gerjeszt a tehetősebb polgárokban. Kétségtelen, hogy az emberek többségét továbbra is a belső indíttatás vezérli, de azért javítanak adakozási kedvükön a Mikulásgyárról szóló közlemények, és a Magyar Postának az adományként érkező ajándékokra vonatkozó ingyenes kézbesítési akciója is. A nélkülözni kénytelenek részére eljuttatott karácsonyi ajándékokért elsősorban a Mikulásgyár, a Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Posta dolgozóit illeti a köszönet. Az ilyen tettektől válik ugyanis valóban azzá a Karácsony, aminek sokan tartják (annak ellenére, hogy ab ovo nyilvánvalóan nem az): a szeretet ünnepévé.

Nagy rózsaszín Karácsonyfa.
Forrás: http://whisperedwhimsyvintage.blogspot.com/2010/12/there-will-be-pink-christmas-tree.html

                A világ összes keresztény családja a karácsonyi halvacsora mellett keresztény felebarátjai békességéért imádkozik. Kandahárban a brit katonák meghallgatják feleségeik kórusának CD-jét és gondolatban visszarepülnek otthonukban, miközben SA80-asukat tisztítják, mert tudják, hogy a tálibok nem ünneplik a karácsonyt. Európa minden városában békésen ünnepelnek ezen a napon az emberek, félretéve nézeteltéréseiket. Ugyanúgy a Megváltó szeretete által vezérelve imádkozik, egy belfasti kis lakás katolikus családja, birminghami anglikán testvérei boldogságáért, ahogyan azt egy genfi család teszi tiranai keresztény testvéreinek lelki gazdagságáért, vagy ahogyan egy liégei vallon jóravaló keresztény família kéri Krisztus áldását bruggei keresztény honfitársaira. Az ima és Krisztus szeretete az, amiben legalább erre az egy napra egyesülnek a világ legateistább kontinensének lakói. Terjesszük ki tehát az emberi gyarlóságot elsöprő krisztusi királyság szeretetének fényét, a Megváltó születésének napján fogant imáinkban minden embertársunkra, és éltessük immár Isten országának dicsőségét saját országunk dicsőségénél hangosabban.

 Boldog Karácsonyt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése