Keresés ebben a blogban

2011. december 23., péntek

Parlamenti Blokád

Az LMP-s képviselők által végrehajtott radikális demonstráció célja az lett volna, hogy megakadályozzák a parlamentbe a kormánypárti képviselők bejutását, ezzel gátolva meg az új választási törvény elfogadását. A törvény ellen nyilván azért is tiltakoztak legradikálisabban a Lehet Más a Politika képviselői, mert legkisebb ellenzéki pártként az új választási törvény őket érinti legnegatívabban.
Az új választási törvény konkrétabb elemzése nélkül ugyanakkor kimondható, hogy a jelöltindításhoz szükséges, az eddigiekhez képest dupla annyi (1400) kopogtató cédula összegyűjtése, valamint a részleges választójog megadása a határon túli magyaroknak az országgyűlési választásokra egyértelműen a nagyobb pártoknak, közülük is inkább a Fidesznek kedvez természetesen. Érdekes eleme az új választási törvénynek, hogy az egyéni listán mandátumot szerző (választókörzetükben győztes) jelöltek után annyi töredékszavazatot fognak beszámítani az országos „kompenzációs listán” (kompenzációsnak ez a lista már aligha nevezhető), amennyi az egyéni listán első helyezett képviselő mögött végzett képviselő és a győztes képviselő mandátuma közti különbség[1]. A győztes mindent visz elve tehát minden eddiginél jobban fog érvényesülni a 2011-es választási törvény alapján. A képviseleti demokráciának (legalábbis a politikai pluralizmus tekintetében) kétségtelenül nem kedvez egy ilyen új választási törvény, ezzel nyilván azok a képviselők vannak jelenleg a legjobban tisztában, akik részt vettek a törvény előkészítésében, általános és részletes vitájában. Miután ezen alkalmakkor, illetve a bizottsági ülések alkalmával az ellenzéki politikusok nem tudtak semmiféle kompenzációt elérni annak érdekében, hogy a törvénytervezetet megváltoztassák, utolsó lehetőségként maradt számukra, hogy fizikailag próbálják meg megakadályozni a választási törvény végszavazására érkező képviselők bejutását az Országgyűlés épületébe. Az LMP-s képviselők és a párt aktivistái reggelre elfoglalták a parlament kocsibejáróit. A tüntetők levágása a láncokról, illetve elszállításuk a Gyorskocsi utcába ezt követően megkezdődött. A parlamentet blokád alá vonó tüntetőket a rendőröknek ideiglenesen sikerült eltávolítaniuk az Országház északi és déli bejáratai elől. A blokád azonban elszántan folytatódott, így 11 órakor kimondták az Országgyűlés határozatképtelenségét és fél órás szünetet rendeltek el[2]. Ez igen csekély sikernek volt értékelhető, mert este hatig a plenáris ülés megszavazta az új választási törvényt további tizennyolc egyéb törvény mellett.

Ertsey Katalin (LMP) elszállítása a parlament kapujából.
Forrás: http://www.mti.hu/Pages/Download.aspx?newsid=157690&filetype=1&view=HiView&lang=hu
 
Az ilyen fajta demonstrációk kétség kívül kiválóan alkalmasak a figyelem felkeltésre, ugyanakkor bizonyos esetekben valóban lassíthatják a forgalmat (gondoljunk csak például a magukat az atomvonatok útvonalán a sínekhez láncoló környezetvédőkre). Ebben az esetben viszont kevés, ha pusztán a képviselői gépjárművek behajtását akadályozzák meg a tüntetők, mert bár kényelmetlenül ugyan, de gyalog ugyanúgy be fognak tudni lépni a parlament épületébe a képviselők. Másik kevésbé szerencsés eleme egy ilyen jellegű tűntetésnek, hogy a rendőrség teljesen jogszerűen hurcolhatja el a helyszínről a magukat az Országgyűlés déli kapujához láncoló embereket. Az LMP-s képviselők ezen akciójukkal valószínűleg inkább csak helyzetük reménytelenségére akarták felhívni a figyelmet, illetve előállításukat akarták kieszközölni. Akciójuk e tekintetben kétség kívül teljes sikerrel zárult. A sikerből nyilván az MSZP és a DK emblematikus alakjai is részesülni akartak, akiknek az LMP-s demonstrálók körüli sertepertélésükkel sikerült elérniük, hogy őket is elszállítsák. A parlamenten kívüliek nem akarták beengedni a képviselőket, a parlamenten belüliek ugyanakkor az elszámoltatási kormánybiztos sajtótájékoztatójáról nem akarták kiengedni a sajtó képviselőit, amiért utólag elnézést kértek. Egyszerűbb lenne tehát, ha mindenki szépen elnézést kérne mindenkitől! Itt az ideje a megbocsátásnak, hogy végre tiszta lappal indulva válhasson mindenki az új alkotmányos rend követőjévé vagy kerülőjévé 2012-től Magyarországon.

Mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!


[1] http://www.mti.hu/Pages/news.aspx?newsid=157760&lang=hun#157760  Letöltés: 2011. 12. 23.
[2] http://lehetmas.hu/hirek/30808/uj-ellenallas-beszamolo-a-decemberi-23-i-esemenyekrol/ Letöltés: 2011. 12. 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése