Keresés ebben a blogban

2012. január 18., szerda

Wikipedia leállás

2012. január 18-a éjféltől 24 órára leáll az angol nyelvű Wikipédia weboldal tiltakozásul az Egyesült Államok Szenátusa elé szavazásra bocsátandó SOPA (Stop Online Piracy Act – Online kalózkodást megállító törvény) és PIPA (Protect Intellectual Property Act – Szellemi tulajdont védelmező törvény) jogszabályok ellen. A PIPA január 24-én fog az USA szenátusa elé kerülni.

A Wikipedia álláspontja szerint a szerzői jog védelmében fellépő törvények sértik a szólásszabadságot, illetve korlátozzák az internet szabadságát[1]. A Wikimedia Foundationnél ezért úgy döntöttek, hogy tiltakozásul, tizenegy év folyamatos működés után, első ízben szüneteltetik az angol nyelvű online enciklopédia elérhetőségét. Attól tartanak, hogy a törvények[2] lehetőséget teremtenek arra, hogy korlátozzák az emberek online információhoz való jutásának jogát. A leállás idejére 3 millió 831 ezer szócikk nem lesz elérhető angol nyelven. A törvények elleni tiltakozáshoz több ezer másik internetes oldal is csatlakozott, köztük olyan óriások, mint a Google, vagy a WordPress. A Wikipedia felhívja olvasói figyelmét arra, hogy az oldal szerkesztői kényesen ügyelnek a szerzői joggal kapcsolatos előírások betartására. A szabad enciklopédia ugyanakkor kijelenti, hogy a náluk elérhető tartalom szabad felhasználása nem kompatibilis a szerzői joggal, így az azt sértő szabálytalanságokat nem tolerálják. A Wikipedia honlapját látogató felhasználók valóban megbizonyosodhatnak arról, hogy az angol nyelvű oldal üzemeltetői valóban a szerzői jog figyelembe vételével összhangban működtetik az oldalt. A szerzői jog betartásáról, január 20-ától ismételten, bárki megbizonyosodhat. Annak ellenére, hogy a szócikkeket akárki szerkesztheti, és azok nem doktori disszertáció szigorúságú követelményeknek kell, hogy megfeleljenek, mégis rendre találunk minden információhoz kapcsolódóan hivatkozást.

A Wikipedia alapítói az amerikai Jimmy Wales és Larry Sanger voltak. A Wikipedia elődje, a Nupedia még nem volt szabadon szerkeszthető, hivatásos szakemberek írták és lektorálási vizsgálat alá vetették annak tartalmát. 2001. január 15-én aztán elindult a Wikipedia, amely eredetileg a Nupedia, olyan első fázisaként funkcionált volna, amelyet nyilvánosan lehet szerkeszteni, ezáltal egy olyan gyorsan bővülő tartalma jönne létre, amelyet később a Nupedia számára hasznosíthatnának. Az utód azonban gyorsan túlszárnyalta elődjét. 2012-re a német-, és a francia- mellett, már a holland nyelvű Wikipedia oldalak is több mint egymillió szócikket tartalmaztak. Az olasz-, lengyel-, spanyol-, és orosz- társoldalak szócikkeinek a száma több mint 800 ezer, a japán és portugál nyelvűeké pedig a 700 ezret is meghaladta[3]. További harminc nyelven, köztük magyarul is, több mint százezer wikipédiás szócikk érhető el. 2012. január közepéig összesen 282 nyelven készültek wikis szócikkek, melyek száma együttesen a 21 milliót közelíti[4]. Az adatok egyértelműen mutatják, hogy egy milyen dinamikusan bővülő, szabadon bővíthető, elektronikus tartalomról van szó. Az online enciklopédia tehát rászolgált a nevére, a „wiki” hawaiiul ugyanis fürgét, nagyon gyorsat jelent.


Wikipedia logó
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Wikip%C3%A9dia_logo.png

A több ezer internetes site és a több millió felhasználó tiltakozása eredményes volt. Az első csatát megnyerték az internetet védelmében fellépők, miután több szenátor is bejlentette, hogy nem támogatja a SOPA és a PIPA néven emlegetett tövének elfogadását, a szenátus határozatlan ideig felfüggesztette azok tárgyalását.


[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:SOPA_initiative/Learn_more Letöltés: 2012. 01. 18.
[2] A Stop Online Piracy Act szövege az alábbi govtrack.us linken tekinthető meg: http://www.govtrack.us/congress/billtext.xpd?bill=h112-3261. A Protect Intellectual Property Act szövege az alábbi govtrack.us linken olvasható: http://www.govtrack.us/congress/billtext.xpd?bill=s112-968.
[3] http://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias#Grand_Total Letöltés: 2012. 01. 18.
[4] http://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias#Grand_Total Letöltés: 2012. 01. 18.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése